ΜεταμόρφωσηΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '6026 Ιουνίου - 25 Σεπτεμβρίου 2005

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με το British Council και το Ίδρυμα Calouste Gulbenkian, διοργανώνει στο Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος στην 'Aνδρο, από τις 26 Ιουνίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2005, μία ομαδική έκθεση σημαντικών Βρετανών καλλιτεχνών της δεκαετίας του 1960.

Ο τίτλος της, δανεισμένος από το ομότιτλο έργο της Bridget Riley (του 1964), που θα παρουσιάζεται στην έκθεση, υποδηλώνει την πρόθεση της έκθεσης να αναδείξει τις εικονογραφικές «μεταμορφώσεις» που ήταν το επακόλουθο των μεγάλων κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών αλλαγών της μεταπολεμικής περιόδου.

Η έκθεση της 'Aνδρου θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχέδια και χαρακτικά από τα πλούσια αποθέματα Βρετανικής τέχνης στις συλλογές του Ίδρυματος Calouste Gulbenkian στη Λισαβόνα και του British Council στο Λονδίνο. Εστιάζει στα διάφορα ρεύματα που σημάδεψαν την Βρετανική τέχνη των αρχών της δεκαετίας του '60 και φιλοξενεί σημαντικά έργα κορυφαίων καλλιτεχνών της Βρετανικής Ποπ, αφηρημένη τέχνη από το βραχύβιο αλλά σημαντικό Situation Group και αφηρημένα έγχρωμα γλυπτά τα οποία αρχικά αποτελούσαν τεχνοτροπία του διάσημου γλύπτη Anthony Caro αλλά στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από μία ομάδα καλλιτεχνών που έμεινε γνωστή ως New Generation Group. Επίσης περιέχει σημαντικά έργα της πρώιμης περιόδου καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας όπως η Bridget Riley και ο Ηοward Hodgkin. 

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Richard Riley, Επιμελητής στο British Council στο Λονδίνο και η Ana Vasconcelos, Επιμελήτρια του Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης Jose de Azeredo Perdigao του Ιδρύματος Calouste Gulbenkian στην Λισαβόνα. 

Η έκθεση συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο εξαιρετικής σχεδιαστικής και εκτυπωτικής ποιότητας. Περιέχει κείμενα του Κυριάκου Κουτσομάλλη, Διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, των Επιμελητών Richard Riley, Αna Vasconcelos και της Ισιδώρας Παπαδρακάκη, Head Creativity and Society του British Council στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης κείμενα για τη ζωή και το έργο των καλλιτεχνών αλλά και τα έργα της έκθεσης από τις ιστορικούς τέχνης Μαργαρίτα Καταγά και Έλενα Παλαιοκώστα, αναλυτική βιβλιογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

Όπως κάθε χρόνο, η Έκθεση θα πλαισιωθεί από συζήτηση Στρογγυλής Tραπέζης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της 'Aνδρου, το πρωινό της Κυριακής 26 Iουνίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει, όπως πάντα, η Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Eυρώπης κα. Eλένη Γλύκατζη-Aρβελέρ.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά, σε προγραμματισμένες ώρες, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου ταινίες που θα αφορούν στην συγκεκριμένη περίοδο. 

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου θα γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις στην Έκθεση (στα ελληνικά και τα αγγλικά), ενώ στο διάστημα 4-27 Aυγούστου θα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 -13 ετών. 

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και γενικότερα για τις ώρες λειτουργίας της Έκθεσης, μπορείτε να απευθύνεστε στο Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης στην 'Aνδρο: 22820 - 22444.

SHARE