Παναγιώτης ΤέτσηςΘΑΛΑΤΤΑ25 Ιουνίου - 24 Σεπτεμβρίου 2006

Οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο θα πλημμυρίσουν με χρώμα και φως αυτό το καλοκαίρι, καθώς ο διακεκριμένος ζωγράφος της σύγχρονης νεοελληνικής ζωγραφικής μας παράδοσης Παναγιώτης Τέτσης θα είναι εκεί για να μας προσφέρει αυτή την απόλαυση.

Η χρωματική αυτή ελεγεία θα είναι μία αναδρομή στον ζωγραφικό χώρο και χρόνο του Τέτση μέσα από ένα αγαπητό σε όλους μας θέμα, τη θάλασσα. Η έκθεση «Π. Τέτσης - Θάλαττα», εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Η θάλασσα ως βίωμα και μνήμη αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, όπου ο καλλιτέχνης από το ξεκίνημά του εστίασε ένα σημαντικό μέρος των εικαστικών του προβληματισμών και αναζητήσεων που τον ανέδειξαν σε έναν αυθεντικό εκφραστή της θαλασσογραφικής μας παράδοσης.

Το πανάρχαιο αυτό θέμα ο Π. Τέτσης το ζωγραφίζει στο πνεύμα των καιρών, χωρίς στερεότυπα αλλά ούτε και ακραίες ρήξεις, οδηγώντας το στη σύγχρονη εικονογραφική του εκδοχή με κανόνες και αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν κατά τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα που μόλις πέρασε. Τα θαλασσινά του τοπία είναι ένας ύμνος στο Αιγαίο, τη θάλασσα του φωτός και των μύθων, τη θάλασσα των εναλλασσόμενων χρωματικών παραλλαγών και αποχρώσεων.

Ζωγράφος του χρώματος και των αισθήσεων, ο Τέτσης όπως στο κάθε του έργο - σ' όποιον θεματικό του κύκλο κι αν αυτό ανήκει - έτσι και στις θαλασσογραφίες του, βάζει το δικό του στίγμα, τη δική του σφραγίδα. Η συνθετική καθαρότητα, η μνημειακότητα, τα ανοιχτά περιγράμματα, οι πλατιές πινελιές και η χρωματική πληρότητα είναι στοιχεία που προσφέρουν στον αποδέκτη ψυχική ευφορία και τέρψη των αισθήσεων.

Η έκθεση - αφιέρωμα στον Π. Τέτση πραγματοποιείται με την αποκλειστική χορηγία της Eurobank EFG, η διεύθυνση Private Banking της οποίας συμβάλλει με συνέπεια στην στήριξη και ενίσχυση των εικαστικών τεχνών με μακροχρόνιες συνεργασίες με την Εθνική Πινακοθήκη και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Περιλαμβάνει ελαιογραφίες και υδατογραφίες μνημειακών κατά το πλείστον διαστάσεων, οι οποίες προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, αλλά και νέες δημιουργίες τις οποίες ο Π. Τέτσης ζωγράφισε με την ευκαιρία αυτού του αφιερώματος και συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο εξαιρετικής σχεδιαστικής και εκτυπωτικής ποιότητας στον οποίο περιέχονται κείμενα του κυρίου Κυριάκου Κουτσομάλλη, Διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, του κυρίου Guiliano Serafini, Κριτικού και Ιστορικού Τέχνης, καθώς και του κυρίου Χάρη Καμπουρίδη, Τεχνοκριτικού και Σημειολόγου. Επιπλέον, στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται βιογραφικό σημείωμα εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό καθώς και αναλυτική βιβλιογραφία.

Όπως κάθε χρόνο η έκθεση θα πλαισιωθεί από συζήτηση Στρογγυλής Tραπέζης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Άνδρου το πρωινό της Κυριακής 25 Iουνίου 2006. Τη συζήτηση θα συντονίσει, όπως και στο παρελθόν, η Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Eυρώπης κ. Eλένη Γλύκατζη-Aρβελέρ.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά στην αίθουσα προβολών του Mουσείου ταινίες για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου.

Επίσης, κατά την περίοδο του Αυγούστου θα πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις στην έκθεση καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και γενικότερα για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, μπορείτε να απευθύνεστε στο Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης στην Άνδρο: τηλ. 22820 - 22444.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην εταιρεία Solid Relations,
τηλ. 210 - 81.72.100, κ. Δέσποινα Λεούση

SHARE