Ι. ΜόραληςΜΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ29 Ιουνίου - 28 Σεπτεμβρίου 2008

Γι’ αυτό το καλοκαίρι, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ετοιμάζει ένα εικαστικό αφιέρωμα στον διακεκριμένο ζωγράφο μας Ι. Μόραλη.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά, τα οποία έχουν επιλεγεί από τον ίδιο και προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Η δομή της θα είναι τέτοια, ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα της ανιχνευτικής αναδρομικής προσέγγισης, του εντυπωσιακού σε πλαστικότητα αλλά και εννοιολογική πυκνότητα έργου, το οποίο αναπτύχθηκε ανάμεσα σε ένα ιδιόμορφο μετεμπρεσιονιστικό ρεαλισμό -με έμφαση στην προσωπογραφία- και την αφαιρετική σχηματοποίηση, η οποία διέπεται από μία προϊούσα γεωμετρική λογική.

Το αφιέρωμα αποτελεί μία σύνθεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ι. Μόραλη, η οποία καλύπτει, όπως μας είναι γνωστό, μία μακρά περίοδο έντονης και περιεκτικής πληρότητας στον χώρο όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρύτερης εικονογραφικής ιστοριογραφίας. Και τούτο, γιατί, πέρα από την μεσογειακή του ευαισθησία και τις διαρκείς αναφορές στο ουμανιστικό αποθεματικό της παιδείας του, ο Ι. Μόραλης δεν παρέμεινε ζωγράφος του δικού του μόνο τόπου.

Οι προτάσεις του, ναι μεν αποτελούν σύνθεση του παλιού με το νέο, σηματοδοτούν, όμως, ένα δυναμικό άνοιγμα προς τις πρωτοποριακές ζυμώσεις του μεγάλου ρεύματος του μοντερνισμού.

Ο εικαστικός του λόγος, επειδή ανταποκρίθηκε, προφανώς, στις απαιτήσεις του δικού του δημιουργικού χρόνου, τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους δασκάλους του σύγχρονου εικονοποιητικού μας πολιτισμού.

Παρά τα όσα, αφειδώς, προσέφερε, ως φίλος και δάσκαλος, σε μία πλειάδα διαπρεπών σήμερα ζωγράφων μας και παρά την ανανεωτική πνοή που κατάφερε να εμφυσήσει στην ζωγραφική της εποχής του, ο Ι. Μόραλης στάθηκε ικανός να παραμείνει, πίσω από την μεγάλη ζωγραφική του, ο άνθρωπος των χαμηλών τόνων.

Η έκθεση-αφιέρωμα στον Ι. Μόραλη η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ, θα συνοδεύεται από μια εμπεριστατωμένη έκδοση όπου θα δημοσιεύονται όλα τα έργα και η οποία θα έχει χαρακτήρα τεκμηρίωσης, εφόσον, εκτός από εκθεσιογραφικές, βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, θα παρέχονται κυρίως, εργογραφικές αφηγήσεις του ίδιου του ζωγράφου, σχετικά με την συγκυρία δημιουργίας του κάθε έργου.
Τον σχεδιασμό και την εκτύπωση του καταλόγου επιμελήθηκε ο εκδοτικός οίκος ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει την ευκαιρία μιας ανανεωμένης ανάγνωσης, που θα αναδεικνύει τις αρετές που αυτοδικαίως καθιέρωσαν τον Ι. Μόραλη, ως έναν από τους εν ζωή κλασικούς του αιώνα που πέρασε και του νέου που άρχισε.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Κυριάκος Κουτσομάλλης. Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή της Πέγκυς και της Δάφνης Ζουμπουλάκη, καθώς επίσης και του Νίκου Παΐσιου, ο οποίος συνέλεξε και απομαγνητοφώνησε τις αφηγήσεις του ζωγράφου.

Καθημερινά, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου, θα προβάλλεται για τους επισκέπτες ένα ειδικά για την έκθεση γυρισμένο οπτικο-ακουστικό ντοκυμαντέρ.

Καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου, θα πραγματοποιούνται καθημερινές ξεναγήσεις στα Ελληνικά και τα αγγλικά καθώς και μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-13 χρόνων.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και γενικότερα για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, μπορείτε να απευθύνεστε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, στο τηλ. 22820 22444.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπεύθυνη Επικοινωνίας, κα Ελένη Γαλάνη, τηλ. 210 7252895-6.

SHARE